Respect pentru drepturile mele

Campanie de promovare a drepturilor copilului

Obiectivul general:

Creșterea gradului de protecție a copiilor beneficiari ai Centrului de Zi “Atelier” în mediul familial și școlar al acestora.

Obiective specifice:

Informarea și conștientizarea copiilor beneficiari ai Centrului de Zi și a colegilor de clasă ai acestora în legătură cu drepturile copilului, riscurile de abuz și procedurile de sesizare a unui abuz.

Grup țintă:

- 24 de copii școlari, de ciclu primar, beneficiari ai Centrului de zi “Atelier” din comunitatea marginalizată Pirita;

- 160 copii, colegi de clasă ai copiilor beneficiari ai Centrului de Zi Atelier;

- 8 învățătoare din școlile frecventate de copiii beneficiari ai Centrului de Zi Atelier.

Activități:

 Activități de informare a copiilor în legătură cu drepturile lor, formele de abuz și consecințele acestora, modalitățile de sesizare a situațiilor de risc și identificarea formelor de sprijin în situațiile vulnerabile. Ca rezultat, copiii vor primi un "Pașaport pentru Drepturile Copilului", care să certifice faptul că au parcurs informația de bază.

Activități educaționale și de conștientizare: activități non-formale pentru identificarea situațiilor concrete din viața beneficiarilor, în care aceștia au nevoie să-și acceseze drepturile și să evite riscul de abuz. Mesajul principal al activităților desfășurate în școli va fi acela că orice copil are drepturi egale și are nevoie de protecția adulților responsabili pentru a-și accesa aceste drepturi.

Activități de consultare a copiilor despre procedurile de sesizare a unui abuz sau a nerespectării unui drept, precum și consultarea învățătoarelor despre aceleași proceduri. Copiii vor fi invitați să discute sau să aibă propuneri de îmbunătățire a procedurilor existente pentru a sesiza un abuz.

Activitate inovativă/pilot: realizarea unei zone "Respect pentru Drepturile Copilului" într-una dintre școlile partenere, unde copiii vor putea sesiza un abuz într-un mod care să le respecte dreptul la protecție. Această zonă va fi semnalizată vizual prin afișe, desene, mesaje de promovare a drepturilor copilului și combatere a abuzurilor și prin instalarea unei cutii poștale în care copiii și adulții din școală să poată face propuneri sau sesizări în mod anonim pentru îmbunătățirea mediului școlar.

Rezultate

Rezultatele cantitative: 24 de copii vulnerabili, 160 de colegi de clasă și 8 învățătoare informați și conștientizați despre drepturile lor și modalități de prevenire și intervenție în caz de abuz.

Realizare unei broșuri informative (care va fi diseminată atât în comunitatea Pirita, cât și în 8 școli) și a unui pașaport pentru drepturile copilului (care va fi oferit celor 184 de copii care participă la activități).

Rezultatele calitative: creșterea stimei de sine și a gradului de împuternicire a copiilor vulnerabili în legătură cu drepturile lor.

Sensibilizarea colegilor de clasă a copiilor din Pirita în legătură cu importanța egalității de șanse, a toleranței și a diversității. Combaterea fenomenelor de respingere, discriminare și rasism din mediul școlar și încurajarea celor 8 cadre didactice de a se implica mai mult în promovarea drepturilor copilului și de a interveni activ în prevenirea, combaterea și sesizarea abuzurilor.